TERUG NAAR INDEX     PENTERBAK INFORMATIE         

Banner Van Schooten

Wie is Penterbak?

Penterbak is de domeinnaam van deze website. Penterbak windmolenmodelbouw van de bovenste plank.

De penterbak is het bootje van de houtzaagmolens. Maar wie zit er dan achter Penterbak?

Mag ik jullie even voorstellen:


 

28 februari 1824: JAN VAN GELDORP

"Mijn naam is Jan van Geldorp en ik woon in Haarlemmerliede. Ik ben getrouwd met Geertruij Westerhoven. Het is vandaag een heugelijke dag want zojuist is er een zoon geboren. We noemen hem Bastiaan."


 26 december 1850: BASTIAAN VAN GELDORP

"Mijn naam is Bastiaan van Geldorp. Ik ben 26 jaar. 'Het kerstfeest hebben we net achter de rug, en vandaag wordt het ook een heel bijzondere dag. Ik treed vandaag in het huwelijk met mijn lieve meissie, Johanna van der Aar. Maar ik noem haar Jansje, enne... noem mij maar Bas. Oja... Jansje is al 6 maanden zwanger. Wij wonen ook in Haarlemmerliede. Aan de Lagendijk in het huisje vlak bij watermolen De Slokop. Ik verdien mijn boterham als houtzaagmolenaar in Haarlemmerliede."

De Liefhebber

De Liefhebber. Eén van de zaagmolens in Haarlemmerliede


14 december 1867: ANNA VAN GELDORP

Beschuit met roze muisjes. "Ja hallo, Bas hier. Jansje heeft me weer een wolk van een dochter geschonken. We noemen haar Anna. Anna is het zusje van: Jan, Siem, Agaat, Peter, Theo, Trui, Nico en Jaap. Ons huisje wordt nu echt te klein. We zoeken iets groters."


 1877: VIJZELMOLEN DE SLOKOP

Het polderbestuur van de Verenigde Binnenpolders stelt Bas in 1859 aan als poldermolenaar van de Slokop. De oude achtkante watermolen heeft een scheprad en moet worden opgeknapt. Dit blijkt een onhaalbare klus. Het polderbestuur besluit om er een nieuwe molen neer te zetten met een moderne vijzel. Vlak naast het nieuwe huisje van Bas en Jansje aan de Lagendijk wordt druk gebouwd aan een nieuwe poldermolen. Er wordt aan Bastiaan gevraagd of hij, na het gereed komen van de nieuwe molen, op De Slokop wil gaan wonen. Bastiaan aanvaardt het aanbod en verhuist met vrouw en 10 kinderen naar de ruime molen. Ja... ondertussen heeft Anna er ook weer een zusje bij gekregen, Marie.

Poldermolen De Slokop

poldermolen De Slokop (foto 1915)


31 mei 1893:CORNELIS JOHANNES VAN SCHOOTEN

Anna staat in haar trouwjurk voor de spiegel en wacht op de sjees. Ze treedt vandaag in het huwelijk met Cor van Schooten. Hij is drie maanden ouder dan Anna en woont aan de andere kant van de Grote Sluis van Spaarndam in Oud-Schoten vlakbij Santpoort. Cor is een harde werker en verdient zijn brood bij een boer. Het kerkje waar ze heen moeten staat een eindje verderop aan de Liedeweg.

Cornelis van Schooten en Anna van Geldorp

Cornelis Johannes van Schooten en Anna van Geldorp


27 juli 1896: BASTIANUS CHRISTIANUS VAN SCHOOTEN

Anna en Cornelis wonen in Oud-Schoten en krijgen hun derde kind. ze noemen hem Bas. Bas is het broertje van Nelis en Jansje. Nog wat later breidt het gezin van Schooten zich uit met nog twee zoons. Henk en Theo. Theo wordt alleen helaas niet ouder dan een paar weken. In dat zelfde jaar geeft watermolenaar Bastiaan het stokje door aan zijn zoon Peter, die tot 1915 met de Slokop blijft draaien. (Foto van De Slokop afscheid Peter.)


6 augustus 1924: GEERTRUIDA CATHARINA KROON

"Ik ben Bas van Schooten en ik hielp net als mijn vader de boeren, in het land, bij het hooien en melken. Tegenwoordig rijd ik met een hondenkar door Oud-Schoten en slijt ik verse melk en roomboter. Een paar jaar geleden heb ik mijn meisje gevonden. Ze heet Geertruida  Catharina Kroon, zij is geboren op 26 april 1896 in Bloemendaal. Ik noem haar Geertje. Maar vandaag blijft de melk even in de bus. Ik ga zo meteen naar de kerk en het gemeentehuis van Bloemendaal want ik ga met Geertje trouwen. Ik heb een huisje gevonden aan de Rijksstraatweg no. 375 in Oud-Schoten."

Geertruida en Bas

Geertruida Kroon en Bas van Schooten

hondenkar

Bas van Schooten met zijn melkkar


11 februari 1930: WOUTER WILHELMUS VAN  SCHOOTEN

Bas en Geertje krijgen in 1926 hun eerste zoon: Cornelis, roepnaam: Cor. Het huisje aan de Rijksstraatweg is tochtig en oud. Een aannemer gaat op de Vergierdeweg vier geschakelde woningen bouwen. Bas koopt het rechterperceel Vergierdeweg 66 met een doorgang naar een achterplaats met schuur voor een paard, melkkar en boenhok. Het gezin verhuist in 1927 en Geertje verkoopt nu ook melk aan huis. De verf is nog maar net droog als Francien wordt geboren. Bas schaft een paard en wagen aan en slijt zijn melk in de Indische buurt van Schoten. Cor en Francien krijgen een broertje. Wouter Wilhelmus. Ze noemen hem Wout. Later gevolgd door nog een zusje, Annie.

Melkhandel

Cor, vader Bas, Annie, een neef en Wout voor het woonhuis annex melkhandel.


26 april 1955: JOHANNA HENDRIKA  HULSEBOSCH

De kinderen groeien op als kool. Wout helpt zijn vader met het venten van de melk en heeft zijn zinnen gezet op een eigen zuivelhandel en ventwijk. Op de dansschool vind hij zijn meisje, Jo Hulsebosch. Jo is op 13 juni 1931 in Heemstede geboren ergens in een huisje langs de oevers van het Spaarne. Zes jaar lang fietst Wout op en neer naar Heemstede. Vader Bas laat het woonhuis tot winkel verbouwen, Wout trouwt op 26 april 1955 met Jo en samen stichten ze op hun beurt een zuivelhandel en een gezinnetje.

Zuivelhuis Oud-Schoten

Geertje en Bas                                      Jo en Wout


29 juni 1957: JOZEF MARIA VAN SCHOOTEN

Het is zaterdagmiddag. Snikheet. Mijn broer Wout hangt over mijn wieg. "Dat is nou je broertje. Hij heet Jos." Zegt mijn moeder. We krijgen nog drie broertjes en een zusje en samen groeien we op achter en boven het Zuivelhuis Oud-Schoten. Ik ga naar school, kom aan het werk bij Fokker en raak door mijn modelbouwactiviteiten besmet met het molenvirus. In 1992 sluit ik me aan bij Stichting Molens Zuid-Kennemerland en sinds 2001 ben ik....  houtzaagmolenaar in Haarlemmerliede. Nou ja... dat was vroeger. Nu heet het Haarlem-Schalkwijk.

IK BEN PENTERBAK

...en er stroomt zaagmolenaarsbloed door mijn aderen.

De Eenhoorn

Paltrokmolen De Eenhoorn


Bij de familiefoto: het 25 jarig huwelijk van Geertruida en Bas van Schooten, zittend achter de tafel. Links naast hen: Annie en Cor. Achter hen staan Jo Hulsebosch en Wout. Rechts zittend: Francien en Anna van Schooten-van Geldorp


TOP