banner top 2002

◄Index     ◄ Penterbak modelbouw     ◄ Snuyfmoolen 1:50          Boktjasker te Blessum ►


Model: Hollandse Snuyfmoolen     Schaal: 1:100     Bouwjaar: 1990     Bron: tekening van bouwdoos Authentic Shipmodels Amsterdam


Voorwoord.

Door de bouw van de snuifmolen uit de bouwdoos, werd mijn interesse in molens opgewekt. Aan de modeltreinbaan, waar ik zo'n 15 jaar lang mijn hobby in had gevonden, werd steeds minder aandacht besteed. Ik wilde meer met molens gaan doen en informeerde bij Vereniging De Hollandsche Molen over het aantal nog bestaande windmolens. Men adviseerde mij om het 'rode boekje' van Eric Zwijnenberg aan te schaffen. Eric heeft, vóór de intrede van het digitale tijdperk, een papieren versie op de markt gebracht van de volledige inventaris van het Nederlandse molenbestand. Aan de hand van dit naslagwerk, en de toeristische kaarten van de ANWB, werden een lange reeks van molentochten uitgestippeld met een fotokaartenbak als gevolg.

De bouw van de snuifmolen heeft me een nieuwe hobby opgeleverd. Het bouwen van nog meer schaalmodellen van windmolens. Maar omdat ik ruimtegebrek op mijn kamervoorzag, wilde ik eerst uitzoeken of de bouw van kleinere modellen een mogelijkheid zou bieden. De bouwtekeningen van de snuifmolen werden weer uit de kast gehaald en alle maten werden door twee gedeeld. Dit keer moest al het materiaal zelf bij elkaar gezocht worden. Geen zachte houtsoorten meer maar eiken en beukenhout. Het resultaat van deze uitdaging vind je hier op dit blad.


snuifmolen 2

Op een triplex grondplaatje, niet groter dan 20 cm vierkant wordt de fundering uitgetekend. Van flinterdun grenenhout wordt de vloer uitgesneden en opgeplakt. Hier omheen komt het ondertafelement en staan de achtkantstijlen al op hun plek.

 

snuifmolen 2

De eerste zolderbalken zitten aanelkaar gelijmd. Ook de kalven en raveelbalken voor de doorgangen zijn er tussen gelijmd. En alles is gewoon plat uitgevoerd.


snuifmolen

Nadat de balken op het fineer van de vloer zijn gelijmd worden de buitenkanten en luikgaten uitgesneden.


snuifmolen

Ondertussen wordt het eerste wiel gebouwd. Oké, wieltje. Twee schijfjes van tweelaags eiken en staafjes van 1 mm messingdraad. Het onderschijfloopje van de koningsspil.


snuifmolen 2

De vloer is geplaatst en op de stijlen gecentreerd met messing staafjes. Demontage blijft noodzakelijk voor het plaatsen van het interieur. In het midden staan de schaarstijlen met het spilkalf. Ook het ronseltje heeft zijn plaats gevonden.

 

snuifmolen 2

Eén van de twee steenramen. Ik hoef niet te zeggen hoe klein het is.

 

snuifmolen 2

De bouw van het steenwiel. Twee samengestelde velgen en een reeks kammen. De tekening is afgedekt met sellotape. Daarop zijn de kammen met dubbelzijdig tape op vast gezet. De afgewerkte velg wordt daarna met houtlijm op de kammen vastgeplakt. Als de lijm droog is wordt het wiel van de tekening losgetrokken en kan de andere velg vastgelijmd worden.


 snuifmolen 2

De onderste zolder van het bovenachtkant. Ook weer samengesteld uit balken en dun fineer. Twee trapgaten en het spilgat.


snuifmolen 2

Dun fineer dus. Zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken.

 

snuifmolen 2

Acht eiken achtkantstijlen klaar voor montage.

 

snuifmolen 2

Zo dus. De stijlen en zolders worden tijdelijk met elastiek bijeen gehouden.


snuifmolen 2

En ondertussen wordt er weer een wiel inelkaar gezet. Acht kwarten in verstek en in twee lagen opelkaar gelijmd. Voorzien van 25 staafjes.

En dan wil het gebeuren dat je ijverig aan het bouwen bent en helemaal vergeet dat je ook wel eens een foto mag schieten. Daarom moet ik een grote stap maken naar een model wat al bijna klaar is. De kap, de bovenas en het wiekenkruis. Helaas.

 

 snuifmolen 2

Het wiekenkruis is hier net gereed. De heklatten en zoomlatten zijn niet groter dan een vierkante millimeter. De hekjes van de balie zijn niet veel groter.

 

snuifmolen 2

Klaar. En nu zitten de stellingschoren wel onder de stelling. De kantstenen staan opgesteld en alles draait ook nog soepel in het rond.

 

snuifmolen 2

De trappetjes staan binnen op hun plek dus we kunnen naar boven.


 ◄ Index     ◄ Hollandse Snuyfmoolen 1:50     ▲ top     Boktjasker te Blessum ►


update: 29-12-2016