banner top 2001

◄ Index     ◄ Penterbak modelbouw      ▼     Hollandse Snuifmolen 1:100 ►


Model: Hollandse Snuyfmoolen     Schaal: 1:50     Bouwjaar 1983     Bron: bouwdoos van Authentic Shipmodels Amsterdam.


Voorwoord

Het is niet geheel vreemd dat deze scheepsmodelbouwer een molenmodel heeft toegevoegd aan het assortiment. Schepen en molens hebben sinds 1600 enorm veel met elkaar te maken gekregen. Het waren de houtzaagmolens die het vele hout voor de scheepsindustrie gingen zagen en leveren. Met die schepen werden de oceanen bedwongen en kwamen de koopvaarders terug met kruiden en specerijen. Tabaksblad was ook één van die producten die naar Holland werden gehaald. Schepen en molens hadden nog meer met elkaar gemeen. Het gebruik van  hout en de veelzijdige houtverbindingen. De krachten die op zee op een schip worden losgelaten komen ook overeen met de kracht van de wind waar de molens hun voordeel mee doen.

De bouwdoos bevatte naast een uitgebreide bouwbeschrijving ook al het materiaal dat nodig was om dit model te kunnen bouwen. Er is gebruik gemaakt van relatief zachte en makkelijk te bewerken houtsoorten. Sommige onderdelen zoals de achtkantstijlen waren al  voorbewerkt. Door het nauwkeurig opvolgen van de bouwbeschrijving ontstond er een getrouwe kopie van een Hollandse snuifmolen.


 Mocht je de bouwdoos ook hebben maar de tekeningen kwijt zijn en wil je voorbeelden zien hoe het resultaat moet worden, dan vind je hier het fotoalbum.


 Penterbak modelbouw

Op de benedenverdieping van de snuifmolen, een achtkante stellingmolen, staan twee kollergangen opgesteld met vier kantstenen. In het midden staan de schaarstijlen met de spilbalk. Hier lagert de koningsspil. De houten kantstenen uit de bouwdoos werden vervangen door van modelgips gegoten exemplaren.


Penterbak modelbouw

De koningsspil wordt aangedreven door de bovenas. (Het bovenwiel drijft de bovenschijfloop van de koningsspil aan.) De onderschijfloop van de koningsspil drijft op zijn beurt de twee steenwielen aan. Met de wervelbalk op de eerste zolder kunnen de kantstenen in en uit het werk worden gezet.

 

Penterbak modelbouw

De liggers liggen op het gemetselde 'doodbed'. In het midden van de stenen staat de koning. Hier lagert de steenspil.

 

Penterbak modelbouw

Een kijkje in het interieur. De kantstenen hebben een Zaans kleurtje gekregen.

 

Penterbak modelbouw

Het model is relatief eenvoudig uitgevoerd maar desondanks draait alles soepel in het rond. De kap ligt, zoals dat hoort, los binnen de kuiprand. Het bovenwiel vertoont een heerlijke eenvoud. Gewoon rechte staafjes als kammen.

 

Penterbak modelbouw

 Ook kenmerkend zijn de blokkelen op het einde van de stijlen. Maar helaas is het de bouwers ontgaan dat deze blokkelen onderdeel uitmaken van het boventafelement dat op die plek geheel ontbreekt. Het mag de pret niet drukken.

 

Penterbak modelbouw

De kap heeft een staartbalk, spruiten en schoren gekregen. De constructie om het kruien van de kap eenvoudiger te maken.

 

Penterbak modelbouw

 De bovenaandrijving in de kap. Het bovenwiel drijft de schijfloop van de koningsspil aan...

 

Penterbak modelbouw

 ...en de onderschijfloop, rechts nog zichtbaar, drijft de steenwielen in het rond.

 

Penterbak modelbouw

 Als je fanatiek aan het bouwen bent vergeet je nog wel eens om je fototoestel te pakken. Vandaar dat hier de foto's van het eindresultaat al staan. De afwerking van het model en vooral de typisch Zaanse kleurstelling werd ook in de werkbeschrijving meegegeven.

Voor de bouw van de roedes,bestaande uit vier afzonderlijke wieken, moest volgens de bouwtekening een mal worden gemaakt. Het gebruik van deze mal was zo'n succes dat alle overige molenmodellen met een soortgelijke mal van vier exact gelijke wieken zijn voorzien.

 

Penterbak modelbouw

De rietafwerking en de horizontale weegbetimmering zijn zelf toegevoegd. Het riet is voor deze schaal heel mooi nagemaakt met de kokosharen van een forse stoffer. En de stellingschoren dan? Tja... die horen er uiteraard nog onder maar vanwege de demontage van het model zijn ze maar achterwege gelaten. Dat maken we goed bij het volgende model. Dezelfde molen, maar dan de helft zo klein.


◄ Index     ◄ Penterbak modelbouw     ▲Top     Hollandse snuyfmoolen schaal 1:100 ►


update: 29-12-2016