INDEX     PENTERBAK


penterbak maakt meubelen

Penterbak is  modelbouwer, molenaar en meubelmaker.


Penterbak.....zeg maar Jos.

Vanaf mijn aanstelling bij Fokker Aircraft in 1974 begon ik in de bedrijfsschoolperiode al met het bouwen van vliegtuigschaalmodellen.  De F27 Fellowship, de F28 Friendship en niet veel later de Fokker 50 en de Fokker 100. Modellen op een schaal van ca. 1:28 met een gemiddelde maat van een meter bij een meter.  Deze 'hobby' werd vooral op de werkvloer uitgevoerd.De personeelswinkel bij Fokker verkocht modelspoor. Dat werd mijn eerste echte hobby. Over een periode van 15 jaar werd de ene na de andere treinbaan inelkaar gezet en net zo makkelijk weer afgebroken.In 1983 vond ik een bouwdoos in de personeelswinkel van een achtkante stelling-snuifmolen. Dat leek me wel wat want ik wilde eens wat anders gaan bouwen.

Vanaf dat moment verloor de treinbaan steeds meer terrein en werd de belangstelling voor molens en molenmodelbouw steeds groter. Het is nog steeds een fantastische hobby waar een hoop tijd in gaat zitten. Door die modelbouw rolde ik vanzelf in het molenwereldje en sloot mij aan als vrijwilliger bij Stichting Molens Zuid-Kennemerland. De vele weekenden op poldermolen de Veer en paltrokmolen De Eenhoorn resulteerde in het volgen van de opleiding tot vrijwillige molenaar. Na het behaalde getuigschrift in 1996 draaide ik mee op De Eenhoorn. In 2001 kwam de bouw van Molen De Adriaan gereed. Aan de inrichting van deze spiksplinternieuwe molen had het SMZK team een hele vette kluif. Het idee om de molen een educatieve functie te geven werd zeer gewaardeerd. Een hele reeks aan schaalmodellen speciaal voor deze doelstelling volgde. Ook de reeds gebouwde modellen vonden een definitieve standplaats.

Maar er moet ook brood op de plank komen en van hobby's kun je niet rondkomen. In 1996 verloor ik door het faillissement van Fokker na 23 jaar mijn baan als gereedschap-modelmaker. Gelukkig werd ik binnen een maand alweer aangenomen als meubelmaker in Hillegom. Ik ging meubels maken. Maarwerk voor particuliere klanten. Keukens, badkamermeubels, kasten, bureau's, lambriseringen en ombouwen en noem maar op.

Maar ook de meubelbranche kreeg te maken met de recessie en na enkele pogingen om het hoofd boven water te houden, besloot de directie in april 2014 om te stoppen met de meubelmakerij en meubelverkoop.