Zaagwerk voor de Eenhoorn

 

Als je een stam uit je eigen tuin hebt laten omhalen, of je hebt een balk die veel te groot is, dan kun je deze laten verzagen tot planken. Hiervoor kun je bij De Eenhoorn terecht. Je neemt dan contact op met de molenaar die je uitlegt wat je moet doen. Maar het is natuurlijk veel informatiever als je van te voren weet wat de spelregels zijn.


HET LEVEREN VAN STAMHOUT

HET TE WATER LATEN VAN DE STAM

TRANSPORT NAAR DE MOLEN

WATEREN

ZAGEN

MAXIMALE DOORVOERMATEN

TWEEDEHANDS BALKHOUT

TWEE KEER ZAGEN

MINIMALE LENGTE- EN DIKTEMATEN

OPLATTEN EN OPHALEN

ONKOSTEN EN CONTACT


 

HET LEVEREN VAN STAMHOUT

Een beetje boomstam weegt al gauw een ton. Heb je zo'n zware stam dan kan deze alleen niet rechtstreeks bij de molen worden aangeleverd. Omdat de Eenhoorn niet met een vrachtwagen of aanhanger te bereiken is, hebben we Het Spaarne als alternatief voor de deur liggen. Hout drijft immers in de meeste gevallen. Als je de stam niet zelf kan leveren, dan is je hovenier vast wel bereid om het hout op de wallekant van Het Spaarne te deponeren. Op de Noord-Schalkwijkerweg, aan de noordkant van de Belgiëlaan is de wallekant een meter of 5 breed. Hier moet het zaaghout haaks op het water worden neergelegd. Wanneer precies dat kan gebeuren gaat in overleg met de molenaar. 

afleverplaats


HET TE WATER LATEN VAN DE STAM

Met behulp van kantelhaken en een koevoet rollen we de stam het Spaarne in. Van tevoren boren we een gat in elk eind voor een korte lus. Deze lus gebruiken we voor het vastbinden van twee sleeplijnen. Ook als de stam een 'zinker' is komen deze lijnen goed van pas om de stam boven water te houden.

tewaterlaten


TRANSPORT NAAR DE MOLEN

Wij verzorgen het transport vanaf de aanleverplaats naar De Eenhoorn zelf. De penterbak is het uitgelezen transportmiddel voor deze klus.  Als de stam tegen de penterbak is vastgebonden varen we terug naar de molen. Een tochtje van 700 meter.

Penterbaktransport


WATEREN

Het hout wordt bij aankomst in de Eenhoornsloot getrokken. Dit is de sloot aan de zuidzijde van de molen. Het balkengat aan de noordzijde is in particuliere handen en voor de opslag van stamhout niet meer beschikbaar. Als er geen haast is met de zaagopdracht mag het hout een jaar blijven liggen. Het uitspoelen van schadelijke stoffen en suikers bevordert de kwaliteit van vele houtsoorten. Maar er zijn ook houtsoorten die helemaal niet zo nodig gewaterd hoeven te worden. Voor hout dat later in de tuin wordt gebruikt is wateren niet echt nodig en kan er direct gezaagd worden. Voor eiken en iepenhout maken we altijd plaats.

Wateren


ZAGEN

De Eenhoorn is een balkenzager die ingericht is om in één zaagbeurt een stam parallel op te delen.

Zagen

 

MAXIMALE DOORVOERMATEN

De kleine zaagslede links op de foto heeft een doorvoermaat van 60 cm. De grote zaagslede rechts heeft een doorvoermaat van 80 cm. Bij de levering van kromme stammen dient er dus rekening mee te worden gehouden dat deze maten gelden voor het totale aanzicht van de stam. Beide sledes kunnen stammen van max. 8 meter bergen. Het is tevens wenselijk als het geleverde stamhout niet veel zwaarder is dan 1500 kg.

Sledematen


TWEEDEHANDS BALKHOUT

Droog balkhout kunnen we ook verzagen. Het hout dient dan wel absoluut spijkervrij te zijn. Onze zagen zijn van relatief zacht staal vervaardigd en lopen direct stuk op ijzer. Spoorbielzen zagen we niet. Daar zitten veel verborgen gebreken in en bevatten vaak ook nog kiezelstenen.

balken zagen


TWEE KEER ZAGEN

Zoals je ziet is dat geen probleem, maar we rekenen wel meer zaagkosten.

twee keer zagen


MINIMALE LENGTE/ DIKTE

Het zaagwerk wordt tijdens het zaagproces vastgezet met balkijzers en touw. Voor passage door het zaagraam worden de bindingen overgezet naar de achterzijde van het zaagraam. Om het hout goed vast te kunnen blijven zetten is een lengte van 2 meter een vereiste.

Voor de diameter van rondhout geldt een levering van minimaal Ø 20 cm. Bij levering van balkhout mag dit minimaal 10 cm. zijn.

Kleinste maat


OPLATTEN EN OPHALEN

Zodra de zaagopdacht is uitgevoerd wordt het hout op de zaagvloer of op de stoep voor de droogloods opgelat. De molenaar neemt dan contact met je op. Voor het afvoeren van het gezaagde hout dien je zelf zorg te dragen. We hebben op het molenerf een stalen kar gereed staan voor transport van het zaagwerk naar de Zuid-Schalkwijkerweg. Hier kun je goed parkeren.

Oplatten


ONKOSTEN EN CONTACT

Het gebruik van de penterbak en de zaagkosten worden berekend aan de hand van het aantal vaarbewegingen en de hoeveelheid geleverd hout. De molenaar geeft bij opgave een prijsindicatie.

Heb je zaagwerk? Stuur dan een mail naar de molenaar. Vermeld wanneer en welke houtsoort je levert, de lengte en de gemiddelde diameter van de stam(men) of de maten van de balk(en).

Maar let wel... geduld is een schone zaak. De Eenhoorn zaagt alleen op zaterdag als de wind dat toe laat. Het kan dus zomaar een jaartje duren.

▼ Klik voor contact op De Eenhoorn ▼

Molen de Eenhoorn