Penterbak bouwt Het Amsterdamsche Wapen

 ◄ index     ◄ Welkom bij Penterbak     BLAD 1     blad 2 - De fundering ►               

Een voorwoord van de modelbouwer.


Op de komende bladen laat ik je zien hoe de bouw van het schaalmodel van paltrokwagenschotzager Het Amsterdamsche Wapen tot stand komt. Van het slaan van de funderingspalen tot het plaatsen van de makelaar.

Voor de bouw van het schaalmodel heb ik gebruik gemaakt van de tekeningen uit het Groot Volkomen Moolenboek. Deze tekeningen, kopergravures, werden vervaardigd door Leendert van Natrus, Jacob Polly en Cornelis van Vuuren en zeer naauwkeurig in het Kooper gebragt door Jan Punt. Het boek werd uitgegeven bij Johannes Cóvent en Cornelis Mortier te Amsterdam in 1734. Het boek bevat vier platen met aanzichten van deze Amsterdamse molen. Voorin het boek is een uitgebreide tekst en uitleg afgedrukt die enorm veel informatie verstrekt over niet in tekening gebrachte details.  De tekeningen en de tekst vind je in de inhoudsopgave. Ik ben zelf in het bezit van een heruitgave van het Groot Volkomen Moolenboek uit 1981.

Ook Anton Sipman heeft gebruik gemaakt van de platen uit het molenboek. Hij maakte aan de hand van de platen een prachtige kleurenprent. De molen in perspectief afgebeeld, van achter en opzij getekend, en deels doorgesneden zodat vrijwel alle onderdelen die op de prenten te zien zijn, zijn terug te vinden. De tekening maakt onderdeel uit van de Molenmap van Anton Sipman. Een verzameling van 75 technische tekeningen van diverse molentypen waaronder een 12 tal prachtige kleurenprenten. Met behulp van de tekeningen uit het molenboek en de plaat van Sipman bleek het mogelijk om paltrokmolen het Amsterdamsche Wapen in model na te bouwen. Het schaalmodel van de Huizermolen is ook afkomstig uit de molenmap van Anton Sipman, terwijl het schaalmodel van Paltrokmolen De Vrouwenakker weer afkomstig is uit Het Groot Algemeen Moolenboek. Een uitgave gelijk aan het Groot Volkomen Moolenboek. De constructie van De Vrouwenakker en de nog steeds bestaande paltrokmolen De Otter, komen in grote lijnen overeen met Het Amsterdamsche Wapen. Het waren tijd- en buurtgenoten. Alleen heeft de wagenschotzager een volledig andere werkvloer en een bijzondere functie.

De afbeelding die je aantreft op de achtergrond van de inhoudsopgave en tevens de afbeelding in de banner hierboven is afkomstig uit de beeldbank van Amsterdam. De prent maakt onderdeel uit van de Collectie 'Atlas Dreesmann' en heeft fotonummer 010094005900. Prominent op de voorgrond links staat Het Amsterdamsche Wapen gevolgd door een woud aan voornamelijk paltrokken. Ook de afbeelding van landmeter F.J.Nautz, te zien op de achtergrond van DE ONDERWERPEN sluit hier feilloos op aan. In het hoofdstuk  KOSTVERLORENVAART vind je nog meer afbeeldingen en informatie over deze Amsterdamse molens en uiteraard over Het Amsterdamsche wapen.

Wil je weten hoe een wagenschotzager werkt en wat wagenschot  eigenlijk is dan kun je terecht bij het onderwerp WAGENSCHOT.

In de bovenregel kun je steeds je keuze maken. Veel kijkplezier,

Jos van Schooten.


Penterbak Modelbouw     Inhoud alle bladen    Door naar blad 2: De fundering van de paltrokmolen


Bijgewerkt:  08-12-2016    /amsterdamblad01.html