Werken met de mallejan

◄ De bouw van de mallejan


Wat is een Mallejan?

Een mallejan is een éénassige kar om stamhout uit het kapgebied te vervoeren. Het verhoogde asblok en de dissel vormen samen een hefboom waarmee de stam van de grond getild kan worden.

De mallejan  van de Rat in IJlst

Dit is een mallejan. Een éénassige kar met een hoog asblok en een dissel.

Hoe gebruik je een mallejan?

Als de boom geveld is en de stam van zijn takken is ontdaan is hij gereed om het bos te verlaten. Met behulp van een mallejan en een trekpaard is dit een koud kunstje geworden. De mallejan wordt over de stam gereden tot op het midden. De dissel wordt opgetild zodat deze bijna rechtop komt te staan.  De ketting wordt onder de stam doorgehaald en de uiteinden worden vastgehaakt aan de haken op de bovenzijde van het asblok. Als je goed kijkt zie je over het asblok de twee kettingeinden liggen. De haken liggen door de gekantelde positie dicht bij de stam. Als de ketting vast zit kan de houtvester de dissel weer naar beneden trekken. De  hefboom die nu ontstaan is zorgt er voor dat de stam van de grond getild wordt. Als de plek van de ketting onder de stam goed is uitgekozen dan hangt de stam in balans en kan de kop worden vastgebonden aan de voorzijde van de dissel.  Het trekpaard kan worden ingespannen en de stam verlaat het bos.

Op de foto hierboven hangt de stam duidelijk veel te ver naar voren, maar zo haalt niemand het in zijn hoofd om met de mallejan te gaan rijden en blijft hij veilig op het molenerf van houtzaagmolen de Rat staan.

 

een mallejan in gebruik

Deze afbeelding toont het gebruik van een mallejan. 

De dissel wordt omhoog getild zodat de man die tussen de wielen staat de ketting die onder de stam is doorgehaald kan vasthaken aan het asblok. De derde man trekt daarna met een singelband de dissel weer naar beneden waardoor de stam van de grond wordt getild.


     ◄ De bouw van de mallejan


update: 2-1-2017 /Mallejan.html